Waarom?

Wandelen is een veilige vorm om uw uithoudingsvermogen te vergroten en het is een leuke manier om verantwoord te bewegen.Tijdens het wandelen werken de spieren van de benen, heupen, het middenrif en de armen allen samen. Het is veilig voor gewrichten in de onderste ledematen en de wervelkolom, omdat het zwaartepunt van het lichaam tijdens het wandelen niet of nauwelijks verticaal verplaatst hoeft te worden. Dit vermindert overbelasting op de voeten, enkels, knieën, heupen en lage rug.

Wanneer wandelen vergeleken wordt met joggen, dan is de belasting op de gewrichten van de onderste ledematen en lage wervelkolom 2 maal kleiner dan bij joggen. Tijdens het ‘gewoon’ wandelen gebruikt men over het algemeen niet de schouderpartij. Bij Nordic Walking gaan de armen en benen in kruisgang en zwaaien zij voorwaarts en achterwaarts. Om goede trainingsresultaten te verkrijgen is het belangrijk dit ritme als eerste aan te leren. Het zwaaien van de armen regelt eveneens de lengte van de passen. Een kleine armbeweging betekent een beperkte bekkenrotatie en kortere paslengte. Als de pole-beweging groter wordt, zal de paslengte vergroot worden en neemt de bekkenrotatie en rotatie in de hogere delen van de romp toe. Door dus de armen goed te gebruiken en een goede Nordic Walking techniek worden vrijwel alle spieren van het lichaam getraind. Je zou dus mogen spreken van een ’totale body workout’.

Om dus optimaal te genieten van Nordic Walking is het belangrijk dat u de techniek goed onder de knie krijgt en niet zo maar gaan ‘stoksjokken’. Nordic Walking is voor alle mensen, ongeacht de leeftijd. Ook voor mensen met medische klachten is Nordic Walking mogelijk. Het is zeer geschikt voor hartpatiënten. Het gebruik van de poles geeft namelijk een optimaal trainingseffect omdat het bovenlichaam actief meewerkt. Belangrijk is tevens dat de wervelkolom zich meer moet opstrekken. Nordic Walking geeft verlichting bij klachten in de nek/schouderregio vooral wanneer deze berusten op hypertonie van de spieren. Nordic Walking kan prima beoefend worden door mensen met gewrichtsklachten.

Enige feiten over Nordic Walking:

  • de hartslag is 10-15 slagen per minuut hoger dan bij gewoon wandelen
  • de zuurstofopname is groter
  • het caloriegebruik is 20 tot 25% hoger dan bij gewoon wandelen
  • het verbetert de mobiliteit in bovenste deel van de wervelkolom
  • het heeft een positief effect op de psyche
  • het wordt lichamelijk niet als een zwaardere belasting ervaren

« terug