Geschiedenis

Nordic Walking is een logisch verlengstuk van het wandelen. Er kunnen twee oervormen gevonden worden voor Nordic Walking:

  • In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen met stokken en wordt heden ten dage door de Nordic Walkers als zodanig herkend.
  • Een andere voorloper van het Nordic Walking moet gezocht worden in de zomertrainingen van Finse langlaufers. Sinds het begin van de 20e eeuw gebruiken zij hun langlaufstokken tijdens hardlopen, sprongvormen en andere trainingsvormen om zodoende de coördinatie en de spierkracht van het bovenlichaam, welke zo belangrijk is tijdens het langlaufen, ook in de zomer te ontwikkelen.

Om Nordic Walking verder te ontwikkelen en wetenschappelijk verder te onderbouwen is de INWA (International Nordic Walking Association) opgericht in het jaar 2000 te Finland. Nordic Walking Nederland werkt nauw samen met de partners van de INWA en onderzoeken hebben aangetoond dat de juiste techniek zeer belangrijk is om de optimale gezondheidsaspecten te verkrijgen.

Nordic Walking Nederland en de INWA staan garant voor kwaliteit. Om dit te waarborgen zijn alle INWA gecertificeerde instructeurs opgenomen in een centraal register van de Stichting Nordic Walking Nederland en moeten zij zich om de licentie te behouden, regelmatig bijscholen. Alle INWA gecertificeerde instructeurs zijn in het bezit van een reanimatie diploma en kunnen zich legitimeren door middel van een licentie.

Men heeft in samenwerking met wetenschappers, medici en fitness professionals, speciale Nordic Walking poles ontwikkeld. Deze poles zijn gemaakt van koolstofcomposiet (carbon), welke grondstof borg staat voor een grote stevigheid en duurzaamheid, en die zeer licht in gewicht is. Daarnaast is carbon ideaal voor de absorptie van de trillingen, welke tijdens het krachtig afzetten van de pole ontstaan. De ergonomisch ontwikkelde handvaten, de speciale polsriemen (straps), de verwisselbare pole-punt en de asfaltdop maken een effectieve afzet tijdens het Nordic Walking mogelijk.

Men associeert ‘Nordic’ met natuurbeleving, ontspanning, beweging en gezondheid en het is daarom dat er naast Nordic Walking binnen de nieuwe organisatie plaats is voor alle beweegvormen die deze kenmerken dragen. Hebt u belangstelling voor één van deze vormen, neemt u dan vrijblijvend contact met mij op.

« terug