Geschiedenis

Nordic Walking is een logisch verlengstuk van het wandelen. Er kunnen twee oervormen gevonden worden voor Nordic Walking:

  • In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen met stokken en wordt heden ten dage door de Nordic Walkers als zodanig herkend.
  • Een andere voorloper van het Nordic Walking moet gezocht worden in de zomertrainingen van Finse langlaufers. Sinds het begin van de 20e eeuw gebruiken zij hun langlaufstokken tijdens hardlopen, sprongvormen en andere trainingsvormen om zodoende de coördinatie en de spierkracht van het bovenlichaam, welke zo belangrijk is tijdens het langlaufen, ook in de zomer te ontwikkelen.

Lees meer

Waarom?

Wandelen is een veilige vorm om uw uithoudingsvermogen te vergroten en het is een leuke manier om verantwoord te bewegen.Tijdens het wandelen werken de spieren van de benen, heupen, het middenrif en de armen allen samen. Het is veilig voor gewrichten in de onderste ledematen en de wervelkolom, omdat het zwaartepunt van het lichaam tijdens het wandelen niet of nauwelijks verticaal verplaatst hoeft te worden. Dit vermindert overbelasting op de voeten, enkels, knieën, heupen en lage rug.

Lees meer

Techniek

Is het moeilijk om de techniek te leren? Gewoon gaan lopen met stokken is simpel. Maar om echt te leren Nordic Walken met de juiste techniek, het goede ritme en het juist effect is wel degelijk les nodig.

De INWA Nederland heeft een netwerk van INWA gecertificeerde instructeurs. De instructeurs volgen een door de INWA Nederland georganiseerd na- en bijscholingsprogramma. Verder worden zij getraind in het veilig en verantwoord aanleren van Nordic Walking bij patiëntengroepen als hartpatiënten, diabetes mellitus, artrose, reuma, fibromyalgie, Parkinson en COPD.